Verbeter uw website en krijg meer bezoekers: 5 basisstappen

Outline

In dit artikel gaan we in welke basisstappen u kunt ondernemen voor een betere vindbaarheid van uw site. Het zijn de eerste stappen op weg naar een succesvollere site. Zaken waar u eerst aan dient te denken om uw website voor zoekmachine te optimaliseren.

We gaan in op linkbuilding, het kiezen van zoektermen en het onderling afstemmen van teksten en beschrijvingen per pagina.

Waar moet u op letten?

Meer bezoekers op een website is wat iedereen wil, maar meer relevante bezoekers is nog beter. Met ‘relevant’ bedoelen we geen toevallige passanten, maar bezoekers die naar uw website komen met een gerichte zoekvraag. Potentiële klanten die op zoek zijn naar oplossing voor hun probleem. Het antwoord op de vraag hoe u deze doelgroep met uw website beter kunt bereiken begint met het leggen van een basis voor een betere vindbaarheid.

Werkwijze optimaliseren

De vindbaarheid van een website wordt makkelijker door het optimaliseren van pagina’s. Een zoekmachine presenteert pagina’s op basis van zoekwoorden nadat een robot-programma (crawl-bot) de pagina’s heeft geïnventariseerd. Met optimaliseren zorgt u ervoor dat de pagina op orde is  voor een zoekactie door een crawl-bot.

Stap 1: Controleer de rankingpositie per zoekwoord

Controle doet u met Google Analytics. Een Google Analytics-account kunt gratis aanmaken. Tot op heden zijn er geen kosten aan verbonden aan een account. Wel dient u vanwege de AVG in uw privacyverklaring te vermelden dat u cookies verzamelt via Google Analytics.

Met Analytics kunt kijken welke zoekwoorden vaak gebruikt worden en krijgt u suggesties voor andere zoektermen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u in het programma al boven aan staat maar toch weinig bezoekers heeft. Meestal betekent dit dat u een zoekwoord gebruikt dat minder vaak door gebruikers wordt ingetypt. Gelukkig geeft het programma ook suggesties voor andere zoekwoorden.

Stap 2: Zijn uw huidige zoekwoorden concurrerend?

Een andere vraag is: wat doen u mededingers? Zoekwoorden die u gebruikt zijn niet uniek en ook in zwang bij de concurrentie. Het is dan ook zinvol te kijken waarin u zich kunt onderscheiden.

Om een indruk te krijgen wat de competitie al heeft gedaan kunt u het volgende commando in de zoekbalk van Google gebruiken: allintitle:”zoekwoord.

U krijgt nu alle pagina’s die al zijn geoptimaliseerd voor het betreffende zoekwoord met het aantal resultaten. Zoals gezegd wilt u zich onderscheiden dus minder dan 1000 resultaten geldt als vuistregel. Tussen 1000 en 4000 resultaten geldt als redelijk competitief en boven de 6000 resultaten als zeer concurrerende zoekwoorden.

Stap 3: Onderzoek naar zoekwoorden

De volgende stap is het doen van zoekwoordenonderzoek. We willen onderscheidende zoekwoorden die meer zinvolle bezoekers (leads) naar uw site genereren. Uiteindelijk kiest u 3 tot 5 zoekwoorden per pagina waar u uw tekst op focust. We onderscheiden 4 fasen tijdens het onderzoek:

Fase 1. Bedenk 10 zoekwoorden per pagina

Vraag uzelf tijdens het bedenken af: welke woorden gaat ‘de klant’ in typen? Verplaats u in uw doelgroep(en). Met welk probleem worstelen ze en waarmee lokt u ze naar uw website? Welke oplossingen biedt uw content ze? U wilt per slot van rekening dat ze met een tevreden gevoel aankomen op de juiste pagina die aansluit op hun zoekopdracht.
Herhaal deze procedure voor elke pagina op uw site afzonderlijk. Doe het  niet voor meerdere pagina’s tegelijkertijd. Een onderzoek naar de juiste zoek- of trefwoorden dient altijd te worden gedaan per pagina.

Fase 2: Wat doet de concurrentie?

Kijk of de door u gekozen zoekwoorden ook gebruikt worden door de concurrentie. Waar liggen kansen? Soms zijn soortgelijke pagina’s bij uw mededingers niet optimaal en daar liggen voor u kansen.

Fase 3: Aanvullen lijst

Vul eventueel uw lijst met woorden aan met tools die zoekwoorden suggeren. Dit kan met gratis tools zoals Google Analytics of betaalde tools zoals SemRush.

Fase 4: Controle url-, meta- en titelbeschrijving

Een metabeschrijving is een beknopte samenvatting van de inhoud die een robot-programma doorzoekt bij het inventariseren. De titel en omschrijving zijn de vlag die de lading moet dekken.

De uitdaging hierbij voor u als schrijver is om kort en bondig te zijn. Voor een title tag gebruikt u maximaal 55 posities (tekens inclusief spaties). Gebruik  voor een meta-beschrijving ongeveer 150 posities. Meer mag: u kunt gaan tot 320, maar bedenk dat in de zoekresultaten alles boven de 150 niet direct wordt getoond.

Als kwaliteitseis geldt dat de beide beschrijvingen uiteindelijk direct moeten aansluiten op de zoekwoorden. Het lijstje met de door u gekozen definitieve zoekwoorden dient verweven te zijn met de title en description tag.

Stap 4. Linkbuilding: het verzamelen van backlinks

Backlinks zijn terugverwijzingen. Koppelingen op andere websites die naar uw website verwijzen. Om verschillende redenen is het aan te raden backlinks te vergaren:

A. To bot or not to bot

Zonder links kan een robot-programma (crawl bot) uw website niet vinden en kan de site dus ook niet worden geïnventariseerd voor zoekopdrachten.

B. Verhogen verkeer

Backlinks leiden in de regel tot een hoger aantal keren dat uw pagina’s bekeken worden. Meer pageviews op uw site betekent een hogere kans tot conversie en omzetverhoging.

C. Doorslaggevend bij zoekwoord-ranking

Als voor een bepaald zoekwoord geldt dat ze zeer gewild is en daarbij de pagina’s ook nog eens goed zijn geoptimaliseerd kunnen backlinks doorslaggevend zijn om u te onderscheiden in de ranking.

In dit scenario is zowel de hoeveelheid als kwaliteit van uw backlinks van belang. Het beste is om in dit geval met commerciële tools de kwaliteit van backlinks bij de concurrentie te onderzoeken. Hoevaak er naar uw site wordt gelinkt en door wie is van belang. Een eerste stap is te kijken in Google Webmaster (Google Console) wie er al naar u site linkt.

Voordat u backlinks gaat verzamelen, kunt u weer een analyse doen naar de hoeveelheid en kwaliteit van de backlinks bij de concurrentie. Hiervoor kunt u het beste commerciële SEO-tools inzetten.

Stap 5. Bestemmingspagina

Een bestemmingspagina of landingspagina is een pagina op een website waar een bezoeker uitkomt na een actie. Bijvoorbeeld na het invullen van een bestelformulier. Door het uitbreiden van landingspagina’s die elk zijn toegespitst op specifieke onderwerpen kan het aantal bezoekers fors stijgen.

Net als bij onderdeel 4 van het zoekwoordenonderzoek geldt dat de zoekwoorden op de bestemmingspagina in overstemming moeten zijn met termen die zijn gehanteerd in de titel, de description en de url. Dankzij het zoekwoordenonderzoek weet u inmiddels waar de klant naar op zoek is.

Conclusie

Met de vijf aandachtspunten kunt u een basis leggen voor betere website en betere vindbaarheid met hogere conversie. De focus ligt in dit artikel vooral op zoekwoorden, terugkoppelingen (backlinks) en het inrichten van bestemmingspagina’s. Het vervolg na het leggen van een basis kunt u vinden in andere artikelen op dit blog.

top view: lichtblauwe lucht uitzicht tussen allerlei blauwe spiegelramen facetten